Головна » Новини » Регіональні новини » На Львівщині відзначили річницю створення УГВР
12-07-2011, 12:39
На Львівщині відзначили річницю створення УГВР

Львівська крайова організація Української партії взяла участь у відзначені 67-ї річниці з дня утворення Української Головної Визвольної Ради (УГВР), яке відбулося у селі Сприня Самбірського району.

«Люди, які стояли біля витоків утворення УГВР, зуміли відмовитися від власних амбіцій заради спільної справи. Творці та провідники УПА, що була єдиною справді українською силою, котра боролася з усіма загарбниками нашої землі, відмовилися від високих військових посад заради об’єднання в боротьбі проти ворогів України. Цей приклад потрібно не лише пам’ятати, але й наслідувати», – наголосив голова Львівської крайової організації Української партії Михайло Дуриш.

«На цьому пам’ятному місці нашої національної історії, я закликаю всіх українців, незалежно від партійної приналежності, задуматися про свої вчинки і відмовитися від партійної гордині, котра змушує зневажати представників інших політичних сил, та об’єднатися в спільній дії заради великого майбутнього, про яке мріяли наші батьки і діди того складного 1944-го року», – підкреслив Михайло Дуриш.

Під час урочистостей було вручено подяку заступнику Голови Політради Української партії Олегу Канівцю, який допоміг у спорудженні пам’ятного знаку на честь створення УГВР.

Довідка:

У 1944 році, коли Українська Повстанська Армія вела безкомпромісну боротьбу за Україну і українців, Організація Українських Націоналістів (організатор та політичний керівник УПА), окрім військових питань, розуміла потребу займатися не просто політичними, але й державотворчими питаннями. З її ініціативи народжується Українська Головна Визвольна Рада. Це відбувається на Установчому Зборі УГВР, який проходив під охороною відділів УПА 11–15 липня 1944 року на Львівщині, поблизу села Сприня Самбірського району.

Президентом УГВР було обрано вихідця з Полтавщини, діяча Української Народної Республіки Кирила Осьмака.

УГВР стала єдиним керівним органом воюючої України. У середині 50-х років майже всі члени УГВР або полягли в боротьбі з більшовицьким режимом, або опинилися у московських тюрмах та концтаборах.

Прес-служба Львівської крайової організації Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів