Головна » Новини » Новини та коментарі » Президент присвоїв Степану Бандері звання Героя України
22-01-2010, 15:39
Президент присвоїв Степану Бандері звання Героя України

22 січня у День Соборності України Президент України Віктор Ющенко підписав указ № 46/2010 про присвоєння голові Проводу Організації Українських Націоналістів, політичному діячеві Степанові Бандері звання Героя України (посмертно).

Подаємо текст указу повністю:

«Указ Президента України № 46/2010

Про присвоєння Степанові Бандері звання Герой України

За незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Держави Бандері Степану Андрійовичу – провідникові Організації українських націоналістів (посмертно)».

Указ підписаний 20 січня 2010 року.

Нагороду отримав онук Провідника Степан Бандера.

Довідка:

Степан Андрійович Бандера народився 1 січня 1909 року у родині греко-католицького священика в с.Угринів Старий біля Калуша. Учився у Стрийській гімназії і Львівській Політехніці.

Юнаком став членом Союзу Української Націоналістичної Молоді та Української Військової Організації, а коли у 1929 році утворилася Організації Українських Націоналістів – одним із її перших членів в Україні. На початку 1933 року обраний Крайовим Провідником ОУН.

Після успішного замаху ОУН на польського міністра Пєрацького, автора плану "знищення Русі" (України), Степан Бандера як Крайовий Провідник був засуджений на кару смерті, замінену довічним ув'язненням. Вийшов із тюрми у вересні 1939 року.

У квітні 1941 року на Другому Великому Зборі ОУН був обраний Головою Проводу ОУН. З його ініціативи 30 червня 1941 року ОУН проголосила відновлення Української Держави.

15 жовтня 1959 року Бандера загинув від руки агента КГБ Богдана Сташинського.

Степан Бандера також був ідеологом і теоретиком української національно-визвольної революції.

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів