Головна » Новини » Новини та коментарі » У Стрию на Львівщині розпочала роботу Школа шляхетних українок
25-10-2011, 11:12
У Стрию на Львівщині розпочала роботу Школа шляхетних українок

Двадцять дівчаток стали ученицями Стрийської Школи шляхетних українок. Посвята відбулася у Кафедральному Соборі Успення Преподобної Діви Марії.

Заняття у Школі відбуватимуться двічі на місяць у світлиці Союзу Українок в Народному домі. Тут відбувся й перший урок після посвяти. Голова Стрийської міської організації «Союз Українок» Зеновія Ханас розповіла ученицям про зародження жіночого руху на Стрийщині, одіозну постать Наталії Кобринської – першої феміністки на наших теренах.

Директор Школи шляхетних українок Ольга Савчин розповіла, що програма передбачає проведення теоретичних і практичних занять у формі дискусій, круглих столів, зустрічей з відомими жінками. Підніматимуться теми: «Жіноче лідерство в сучасних умовах», «Як планувати бюджет країни і сім’ї», «Біблійні жінки», «Психологія спілкування», «Основи раціонального харчування», «Небезпека наркоманії та алкоголізму». Обговорюватимуться питання соціально-гуманітарного циклу, етика, етикет, культура поведінки, оселя, кулінарія, косметологія, культура мови, християнська етика. Передбачено практичні заняття з хореографії, екскурсії. За словами Ольги Савчин, школа в Стрию відрізнятиметься від Львівської тим, що буде постійно діючою, без щорічних випусків.

Оскільки, це свого роду експеримент, складено першочерговий приблизний план роботи. Поїздки, на які фінансову допомогу надаватиме Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце», заплановано до музею Наталії Кобринської (м. Болехів), в музейний комплекс с. Нагуєвичі та інші цікаві місця Львівщини. Шляхетні україночки матимуть заняття з мистецтва, з виготовлення виробів з бісеру, майстер-класи зі створення мотанок, бесіди про історію нашого міста та зокрема зародження жіночого руху на Стрийщині, історію гімназії, тощо. Учениці запланували перед Різдвом організувати вертеп, а кошти передати в один з сиротинців Львівщини.

Довідка: Проект «Школа шляхетних українок» у Стрию розпочав свою роботу з вересня цього року з ініціативи заступника голови Союзу українок України, голови Ради школи шляхетних українок Ростислави Федак. За взірець стриянки взяли вже діючу школу в Сихівському районі м. Львова.  Очолила її викладач гімназії, майстер народного мистецтва України Ольга Савчин. Всебічну допомогу в організації школи на базі Стрийської гімназії надав директор учбового закладу Василь Король, ідею радо підтримали вчителі та батьки. Незабаром у дівчаток з’явиться духівник, про що домовлено зі Стрийською єпархією УГКЦ. Фінансову допомогу для успішного втілення в життя проекту надав Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце».

 

У Стрию на Львівщині розпочала роботу Школа шляхетних українок

 

У Стрию на Львівщині розпочала роботу Школа шляхетних українок

 

У Стрию на Львівщині розпочала роботу Школа шляхетних українок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба Благодійного фонду «Добре серце»




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів