Головна » Новини » Новини та коментарі » 355-річчя перемоги українського війська під Конотопом
7-07-2014, 01:22
355-річчя перемоги українського війська під Конотопом

5 липня в Конотопі, Шаповалівці та Соснівці відбулися урочистості присвячені славній перемозі українського війська під проводом Гетьмана Виговського над московськими окупантами.

До знаменної дати в Конотопі в краєзнавчому музеї відкрилась експозиція, присвячена Конотопській битві та її героям. Також в музеї Шаповалівки учасники святкувань могли ознайомитись з оновленою виставкою, присвяченій Гетьману Івану Виговському та козацькому війську, а в Соснівці побувати на місцях боїв та біля курганів, де покояться тіла полеглих за свободу України козаків.

Біля пам’ятника славному Гетьману відбувся урочистий мітинг, на якому виступили історики, представники влади й козацтва, гості з столиці та митці, серед яких кобзар Василь Нечепа та читець з місцевої школи Морозов.

Делегація українських патріотичних сил, серед яких активісти Української партії, КУНу, НРУ та ВО «Просвіта» відвідали село Шаповалівку, що під Конотопом. Саме під цим селом та сусідньою Соснівкою в 1659 році відбулась знаменита Конотопська Битва, в якій українські козаки під проводом видатного Гетьмана України Івана Виговського при допомозі кінноти союзників – кримських татар вщент розбили добірне багатотисячне військо московських окупантів. Виступаючі не тільки нагадали про події переможної для України битви, але й прив’язали до давніх подій драматичну війну з новітніми московськими терористами та їх посібниками на Донеччині та побажали нашим військовим такої ж славної перемоги, яку отримали в далекому вже 1959 році їх предки під Конотопом.

На підтвердження життєвості народного прислів’я: «Козацького роду нема переводу!» відбулася посвята в козаки молодого поповнення.

Георгій Лук’янчук




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів