Головна » Новини » Новини та коментарі » Українська партія приєдналася до вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу
19-05-2014, 01:43
Українська партія приєдналася до вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

18 травня кримські татари вшановують початок сталінської депортації кримськотатарського народу 1944 року. Цього року збігає 70 років трагедії, яку кримські татари вважають геноцидом їхнього народу. Напередодні сумної дати у Національній опері Україні відбувся вечір-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті жертв 70-ї річниці депортації кримських татар та інших депортованих народів з території Криму.

На сцені Національної Опери виступили народні артисти України, відомі українські та кримськотатарські виконавці. Зокрема, народна артистка України Ада Роговцева, народний артист України Олексій Богданович, акторка та режисер Катерина Степанкова, кримськотатарські та українські виконавці — Джамала, дует «Сестри Тельнюк», Фома, Арсен Мірзоян, Ленара Османова та Едіп Асанов. Академічне виконання в програмі вечора забезпечували Національний заслужений академічний український народний хор України ім. Г. Г. Верьовки та Академічна чоловіча хорова капела ім. Л.Ревуцького.

В рамках вечора була презентована самобутня кримськотатарська культура. Серед іншого на сцені продемонстрували знаний автентичний танок — «Хайтарма» («Повернення»), прочитали поетичні фрагменти літературних творів, зокрема, кримськотатарських перекладених на українську мову. Протягом усього заходу демонструвалися архівні відео та фото матеріали про депортацію кримськотатарського та інших народів. Також у стінах Національно Опери було відкрито виставку творів кримськотатарського мистецтва.

Режисером вечора став Ахтем Сейтаблаєв, головний актор та режисер фільму «Хайтарма», першого художнього фільму про депортацію кримськотатарського народу.

Гостями заходу були перші особи держави, лідери кримськотатарського народу, дипломати, культурні діячі, державні діячі різних рівнів та інші запрошені. До присутніх звернулися з промовами: Мустафа Джемільов, Премєр-міністр України Арсеній Яценюк, Єврокомісар Фюле, відомий дисидент Володимир Буковський.

Захід відбувся за підтримки Міністерства культури України, Міністерства соціальної політики України, Меджлісу кримськотатарського народу та ГО «Земляцтво кримських татар в місті Києві».

У неділю 18 травня в Києві відбувся жалобний мітинг, на якому вшанували пам’ять депортованих кримських татар. До киян та інших учасників приєдналися представники корінного населення Криму. Учасники зібрались на Софійській площі та вирушили під національними прапорами кримськотатарського народу та державними прапорами України до парку Шевченка. Дорогою вони скандували: «Крим – це Україна», «Міллет! Ватан! Кирим!» (Народ! Батьківщина! Крим!), «Слава Україні, Героям слава!».

Мітинг розпочався гімнами кримськотатарського народу і України. Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв зазначив, що сьогодні його народ знову зіткнувся із утисками і гоніннями. Він висловив обурення тим, що російська окупаційна влада забороняє кримським татарам відзначати річницю депортації.

У жалобному заході взяли участь взяли близько 2 тисяч осіб, більшість із яких – не кримські татари. Серед них російські дисиденти Олександр Подрабінек та Володимир Буковський, народні депутати Олесь Доній та Ірина Геращенко. Після виступів учасникам запропонували пройти колоною до посольства Росії, співаючи гімн кримських татар, перекладений на українську мову.

Кримськотатарське населення примусово виселили з півострова 18 травня 1944 року. Радянська влада пояснила це «співпрацею деяких кримських татар з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни». У 1989 році Верховна Рада СРСР визнала депортацію незаконною і злочинною. Нині, після анексії українського Криму Росією, окупаційна влада півострова заборонила кримським татарам вшанувати роковини трагедії в Сімферополі.

Георгій Лукянчук




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів