Головна » Новини » Регіональні новини » В Ужгороді підбили підсумки конкурсу «Твоя вишиванка»
15-03-2011, 12:27
В Ужгороді підбили підсумки конкурсу «Твоя вишиванка»

Днями в Ужгороді було оголошено підсумки акції «Твоя вишиванка», приуроченої до Шевченківських днів.

Конкурс відбувся за ініціативи громадського діяча Інни Конар, а його організаторами стали Українська партія, крайове товариство «Просвіта», прес-центр «Закарпаття». Експертами акції були Закарпатський музей народної архітектури та побуту, який представляв завідувач відділу експозиції музею Василь Коцан, та Закарпатський художній інститут ім. А. Ерделі, представлений кандидатом мистецтвознавства Романом Пилипом.

У конкурсі взяло участь більше 100 осіб, головним «героєм» яких стала вишиванка.

Особливістю акції, головною метою якої була популяризація вишивки, народних традиції та культури, стало те, що переможцями стали всі учасники. Після перегляду яскравих та оригінальних фотографій усі, хто прийшов на захід, отримали іменні подяки, а декому дісталася і особиста пам'ятна чашка з власною фотографією у вишиванці, яку вони вислали на конкурс. Такі призи отримали Юрій Сас, Вік Коврей, Аня Данило та Марічка Лелекач.

Акцію підтримали музичний ансамбль та дівочий вокальний ансамбль Ужгородського коледжу культури та мистецтв, якими керували П. Сокач та П. Пензеник. Художні колективи виконали коломийки, закарпатські народні пісні «Коло річки дві смерічки», «Червена хусточка», українську народну пісню «Повіяв вітер степовий» та інші музичні твори, які відображають колорит і дух українського народу. Музичну частину урочистостей допоміг організувати директор Ужгородського коледжу культури та мистецтв Михайло Митровка.

Професор УжНУ Сергій Федака виступив із цікавим екскурсом з історії української вишиванки. Він зазначив, що вишиванка для українця – це більше, ніж просто вишита сорочка. Це оберіг, шви якого захищають людину від різних бід.

Детальніше про конкурс «Твоя вишиванка» розповіла ініціатор акції Інна Конар:

– Як виникла ідея створити такий оригінальний конкурс як «Твоя вишиванка»?

– Наближалися Шевченківські дні і хотілося відзначити їх якось по-особливому. А оскільки вишиванка для кожного українця є не просто річчю, а це є оберіг, це є відображення його Батьківщини, то кращого символу, який би зміг об'єднати всіх українців, годі було й шукати. Ідея виникла спонтанно, але виявилася хорошою і на неї відгукнулося чимало людей. У результаті ми вирішили організовувати цю акцію щорічно і зробити її закарпатською традицією.

Мені хотілося б подякувати усім людям, які зголосилися нам допомогти. Зокрема, Олегу Дибі, Павлу Федаці, Закарпатському музею народної архітектури та побуту, Закарпатському художньому інституту та товариству «Просвіта».

– А яка була основна мета акції?

– Ідея акції об'єднати наш український дух і укріпити його. Адже без духу немає і народу, нації. Хотілося, щоб наші громадяни відчули себе українцями і самоідентифікувалися. Тому на цьому конкурс не закінчується. Його продовженням стане виставка в арт-галереї, що на проспекті Свободи, 2.

Дуже серйозну допомогу у виставці надає нам Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Окрім того, багато людей зголосилося дати свої вишиванки для участі у виставці. Ми хочемо представити як вишитий одяг минулого, так і сучасності. Усе це робимо для того, аби кожний, хто прийде на виставку, міг побачити зв'язок, який є між минулим та сьогоденням.

– У майбутньому Ви плануєте влаштовувати ще акції, які були б пов'язані із нашими традиціями та культурою?

– Обов'язково. Найближчим часом хочеться влаштувати акцію, основним атрибутом якої стали б писанки. Є ідея влаштувати прес-конференцію, де б на очах людей декілька закарпатських майстринь розмалювали писанки, використовуючи народні візерунки. Вони будуть показувати техніку малювання і розповідати про символ кожного зображення.

До Дня незалежності України ми маємо намір провести фестиваль вишиванок. Також проводитиметься ряд акцій, які будуть присвячені нашій культурі, нашим традиціям, нашій історії.

– Щоб Ви хотіли побажати закарпатцям?

– Любити свій рідний край, зберігати свої традиції, пам'ятати історію. Адже це є наше з вами минуле, культура наших дідів, прадідів. А хто шанує своє коріння, той має майбутнє.

Тому потрібно його берегти, пам'ятати і передавати дітям.

На запитання відповідає один із організаторів конкурсу, голова Закарпатської крайової організації Української партії, голова крайового товариства «Просвіта» Павло Федака:

– Ваші враження від конкурсу «Твоя вишиванка»?

– Тільки найкращі. Ми особисто пересвідчилися у популярності цієї акції. На електронну пошту надійшло більше сотні фотографій, де були зображені люди у вишиванках. Фотографії надсилали до останнього моменту. Надходили світлини з також з інших країн – Італії, США...

– Чи маєте намір долучатися до таких акцій і далі?

– Звичайно ми долучатимемось до відродження народних традицій, ремесел, культури. В подальшому є плани проводити майстер-класи: залучатимемо майстрів, які б навчали молодь.

– Чи вдалося втілити в реальність задум конкурсу «Твоя вишиванка»?

– Думаю, що вдалося. Адже відгукнулося дуже багато людей. Тому головну мету конкурсу – популяризація наших закарпатських традицій, культури, мистецтва, фольклору – вважаю досягнутою.

Фото з конкурсу

Фото, які брали участь у акції

Прес-служба Закарпатської крайової організації Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів