Головна » Новини » Регіональні новини » В Ужгороді презентували акцію «Твоя вишиванка»
7-03-2011, 11:08
В Ужгороді презентували акцію «Твоя вишиванка»

3 березня у прес-центрі «Закарпаття» з журналістами зустрілися організатори конкурсу «Твоя вишиванка»: координатор акції Інна Конар, голова Закарпатської крайової організації Української партії, голова управи крайового товариства «Просвіта» Павло Федака, викладач Закарпатського художнього інституту, кандидат мистецтвознавства Роман Пилип та завідувач відділом експозиції Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан.

«Ідея конкурсу та виставки сучасної та старовинної вишивки виникла в руслі проведення Шевченківських днів, - розповіла Інна Конар, – тому що для українця вишиванка – не просто річ, це символ домівки, родини, це символ, який не має матеріального виміру». За її словами, фото-конкурс буде проводитися до 9 березня, підсумки підбиватимуть наступного дня. До уваги братиметься в першу чергу ідея фотографії. Адже основною ціллю акції є «об'єднати в нас усіх українство, тому що немає націоналізму без духу», – додала вона.

Павло Федака розказав про підтримку «Просвітою» акції з вишиванкою, яка у світлі антиукраїнської зими принесе позитив національного самоусвідомлення закарпатцям. Він додав, що дослідження вишивки проводилося вже тривалий час, зокрема згадав про виставку 1924 року в Празі «Мистецтво і побут Подкарпатской Русі», на якій було представлено фундаментальну колекцію вишиванок із Закарпаття. Вже тоді дослідники вивчали основні тенденції тогочасної вишивки.

Відтак, пан Василь Коцан розповів про особливості народного одягу, як вираження національної самосвідомості та етнічної самоідентифікації. Він також торкнувся питання територіального поширення особливостей народного одягу, відмітивши й особливості одягу національних меншин, які здавна живуть на Закарпатті.

Про особливості орнаментів та традиційну одягову вишивку Закарпаття розповів Роман Пилип. Закарпаття поділяється на 4 етнографічні зони: гуцули, лемки, бойки та долиняни. Пан Роман торкнувся особливостей вишивки кожної групи. «Я б застеріг науковців від прямого розшифровування символів та знаків на вишивках, – сказав викладач. – Орнаментика – це не ієрогліфи і аби її розшифрувати, необхідно знати цілі пласти культури».

Прес-служба Закарпатської крайової організації Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів