Головна » Новини » Регіональні новини » Село створив Бог, а місто люди - Жирова святкувала 600-річчя
6-09-2011, 10:33
Село створив Бог, а місто люди - Жирова святкувала 600-річчя

4 вересня у селі Жирова, що на Жидачівщині відзначали 600-річчя села. Розпочалося дійство освяченням відремонтованої початкової школи. Священики відслужили панахиду за усіх будівничих, меценатів та жертводавців, які допомагали у розбудові села. Відтак, було урочисто піднято прапор, а постріл з козацької гармати Жидачівського коша ім. Виговського сповістив про офіційне відкриття свята.

Вітальне слово до громади виголосив сільський голова Микола Нагірняк, який зазначив, що тільки усвідомлення того, що твоя праця потрібна і ціниться громадою призведе до добробуту та самореалізації кожного українця. Бо громада - велика сила. Вчитель історії Михайло Лотут розповів про перші письмові згадки, цікаві маловідомі факти про Жирову, закінчивши промову приказкою: «Село створив Бог, а місто люди». В урочистостях взяли участь: голова Жидачівської РДА Сергій Коваль, голова районної ради Ігор Кос, голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець, депутати різних рівнів.

Очільники Жидачівщини нагородили громаду села Жирова грамотою, а голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець подарував газонокосарку. «Для мене велика честь сьогодні брати участь у святкуванні 600-річчя вашого села, адже – це знакова подія не тільки для мешканців Жирови, а й для усього Жидачівського району, оскільки ваш населений пункт є одним з найбільших у районі й через нього проходять важливі автошляхи Львівщини. Дуже приємно бачити на святі людей старшого покоління, середнього віку та багато молоді. Це означає, що ваше село є згуртованим, цілісним громадським колективом. Україна починається з кожного з нас, з сім’ї, родини, громади, села. Україна утверджується справами кожного з нас: справами родинними і громадськими. Ми багато говоримо в наш час про патріотизм, але не завжди наголошуємо, що істинний патріотизм не там, де виголошуються гасла, а патріотизм в першу чергу вимірюється добрими і корисними справами для рідної землі. Наш Благодійний фонд відкритий до співпраці», - сказав у своєму виступі Олег Канівець.

Силами учасників художньої самодіяльності Жирови та запрошених аматорів сцени з інших сіл відбувся концерт. Завершилося свято частуванням справжнім козацьким кулішем.

Історична довідка: Назва села походить від слова «жир», яке в давнину означало урожай букового та дубового насіння. В господарських інвентарях сіл Жидачівщини зазначено про випасання свиней у лісах, «коли жир зродить». Про те, що місцевість була багата на дубові ліси, свідчить давня назва частини села — Дубрівка.

Перша писемна згадка про Жирову датується 1411 роком. Але зрозуміло, що село виникло значно раніше. На таку думку наштовхують зафіксовані у селі ще у ХІХ столітті топоніми: Могилки, Дубрівка, поле Погиблиці, луки Бжухів, Ганіслав, Підколісє, Чорна гора, Загребеля.

Близько 1723 року в селі була збудована дерев'яна церква св. Михайла з матеріалу розібраної церкви з села Острова. 1908 року була збудована нова дерев'яна церква св. Йосафата.

У 1803 році на панському ґрунті уже стояла збудована школа. Але вона давала низький рівень знань. Про це свідчить земельна метрика 1819 року, під якою жоден селянин разом з війтом не могли поставити підписи. У 1874 році школа отримала статус державної філіальної. Матірною вважалася школа в Ходорові. Зараз школа знаходиться у колишньому панському будинку. У ній здобувають повну середню освіту 109 учнів.

На території Жирівської сільської ради розташована найбільша в Європі електрична підстанція «Західнаукраїнська».

Прес-служба Благодійного фонду «Добре серце»




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів