Головна » Новини » Новини та коментарі » Підтримати сільське господарство – повернути Україні статус «житниці Європи»
20-10-2011, 14:39
Підтримати сільське господарство – повернути Україні статус «житниці Європи»

Експерти Української партії взяли участь в круглому столі на тему «Чи врятує Україна Європу від продовольчої кризи?», який відбувся в Інституті Горшеніна 20 жовтня 2011 року. Питання, що піднімалися в ході дискусії, безумовно, є актуальними як для окремо взятої країни, так і для населення всього світу.

За оцінками ООН, уже 31 жовтня цього року на планеті народиться семимільярдний житель. Автоматично зростатиме споживання продовольства, води та енергії. Водночас площі земель придатних для вирощування сільськогосподарських культур зменшуються внаслідок глобального потепління, техногенних катастроф та антропогенних факторів.

В цьому контексті Україна має надзвичайно великі шанси і потенційні можливості стати країною, що забезпечить ЄС продовольчу безпеку. Для цього потрібна сила волі керівництва, яка буде спрямована на комплексну модернізацію українського села. Дотації селянам і мотивація їх до праці на землі, а не витягування з них всіх соків шляхом встановлення експортних мит, квот, фіскального тиску – ось першочергові кроки, які потрібно здійснювати владі в цьому напрямку.

Питання не в тому, чи потрібно відкривати ринок землі в Україні, питання в тому, коли його відкривати: в час кризи, коли земля стрімко втрачає вартість, чи можливо зачекати до кращих часів. Щоб земля стала предметом продажу, насамперед потрібне встановлення чітких, зрозумілих і, щонайголовніше, справедливих для більшості населення «правил гри», щоб власником землі ставали не олігархи, а реальні фермери.

«Україна – аграрна держава, в якій аграрний сектор перебуває в глибокій кризі. Витягнувши сільське господарство з кризи, ми не лише піднімемо економіку країни, а й зможемо подолати черговий виток світової економічної кризи. Вдале проведення реформ в сільськогосподарському секторі допоможе вернути нашій країні статус «житниці Європи», який через недолугу політику влади стрімко нею втрачається», - вважає експерт Андрій Мороз.

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів