Головна » Новини » Новини та коментарі » Олег Олійник: Пошук провладною коаліцією компромісу щодо закону про вибори народних депутатів – політичний блеф
4-11-2011, 13:21
Олег Олійник: Пошук провладною коаліцією компромісу щодо закону про вибори народних депутатів – політичний блеф

«Проект закону про вибори народних депутатів запропонований та внесений на розгляд Верховної Ради провладною коаліцією не витримує жодної критики, а пошук провладною коаліцією компромісу по ньому – це чистої води політичний блеф», - вважає заступник голови Української партії Олег Олійник.

На його думку, більш недолугого виборчого закону історія сучасної України ще не знала, про що в своїх висновках вказали провідні експертні установи у галузі виборчого права, такі як Венеціанська комісія та Міжнародна фундація виборчих систем.

Олег Олійник зазначив, що цим законопроектом фактично здійснюється повернення до виборчої системи, яка вже використовувалася в минулому, зокрема у 1998 та 2002 роках. «Ініціатори таких змін, наприклад, пояснюють запровадження мажоритарної складової у виборчому процесі посиленням відповідальності депутатів перед виборцями, наближенням до народу, хоча дана норма узаконює можливості маніпулювання та фальшування. Особливо яскраво це проявляється з огляду на форму та спосіб формування виборчих комісій, прийняття ними ж рішень, формування округів, списків виборців, ведення виборчої агітації тощо».

«Можливість одночасно балотуватись як по списку, так і по мажоритарному окрузі взагалі є неконституційною нормою, - підкреслив Олег Олійник. - Все це разом ще й суперечить висновкам Венеціанської комісії».

За його словами, рейтинг Партії регіонів останнім часом зазнав значних змін і продовжує знижуватись, тому провладну партію, як ніколи влаштовує запровадження мажоритарних округів, де є можливості застосування адмінресурсу. «Влада свідомо закручує гайки у виборчому законодавстві, зокрема з цією метою у парламенті було створено тимчасову спеціальну комісію щодо доопрацювання законопроекту про вибори народних депутатів, щоб згодом піти нібито на поступки, але зберегти вигідні для себе позиції».

«Позиція Української партії в цьому питанні залишається незмінною, ми наполягаємо на пропорційній системі виборів з відкритими регіональними списками», - наголосив заступник голови Української партії.

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів