Головна » Новини » Новини та коментарі » Азаров і Facebook
2-12-2011, 13:37
Азаров і Facebook

Виявляється Facebook став джерелом офіційної інформації, з якого слід черпати дані про діяльність органів державної влади в Україні. Як, Ви не знали цього? Значить, не встигаєте за викликами інформаційного суспільства і за «просунутістю» окремих українських високопосадовців. Але не спішіть реєструватися в соціальних мережах, щоб з перших уст отримувати інформацію від самого Миколи Яновича. Вам про все повідомить урядова прес-служба, вони ж зарплату отримують. І медіа не відстануть. Так що, не переймайтеся.

Не вперше з новин на радіо, інтернет-виданнях і навіть на телебаченні чую про діяльність уряду із посиланням на Facebook. Ось, наприклад, першого грудня, цитата з офіційного сайту КМУ: «Україна повинна відмовитися від практики виплат зарплат у конвертах. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook». Або інше, уже з кількох інших інтернет-видань і з новин радіостанцій: «Уряд має намір різко скоротити кількість службових автомобілів чиновників. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ».

Уявіть собі ситуацію: Микола Янович зустрічається, наприклад, з Ангелою Меркель. Обговорює з нею серйозні питання про двосторонню взаємовигідну співпрацю, євроінтеграцію, стан демократії в Україні, права людини і інші життєво важливі теми. Спікери доходять певної згоди (абсурд, звичайно, але ж ми моделюємо ситуацію) і перш, ніж перейти до неофіційної частини зустрічі та неформального спілкування, прем’єр-міністр здійснює такий собі кульбіт: просить пані Меркель зачекати секундочку, витягує з чемодана iPad, заходить на свою сторінку в Facebook і пише, до-речі, навіть не ламаною українською мовою, такий собі звіт українським громадянам про свої неймовірні досягнення в офіційних переговорах з німецьким канцлером… 

В мене виникає запитання: а для чого тоді прем’єру прес-служба? Якщо завдання прес-секретарів відслідковувати прем’єрські коментарі в соціальних мережах і розміщувати їх на сайті Уряду, то для цього вистачить одного, максимум двох працівників. Решту пропонуємо звільнити. Зекономите таким чином кошти для чорнобильців, афганців та інших вразливих категорій громадян. Хоч якусь користь для суспільства зробите. Така ж ситуація з Департаментом інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ і іншими інформаційними відділами. Для чого там стільки працівників, якщо прем’єр-міністр сам розповідає про результати своєї роботи? Започаткували реформу з оптимізації центральних органів виконавчої влади, то продовжуйте її.

Але ситуація не стільки кумедна, скільки плачевна. Для українських громадян. Нещодавно пан Азаров в тому ж Facebook заявив, що Уряд додатково виділив на допомогу українським матерям при народженні дитини мільярд гривень. ЗМІ цю інформацію швиденько рознесли по всьому інформаційному просторі, мовляв бачите як все чудово в українських матерів! Це Азарова заслуга! Він про це аж на своїй сторінці написав (до речі, тут вже питання до добросовісності самих медіа). Але насправді нікому з нас не відомо чи будуть ті гроші насправді. Скоріш за все не буде, бо ж жодного розпорядження чи офіційного документа про це немає. Офіційної інформації теж не має. Але ефекту досягнуто. Матері трішки заспокоїлись, протестні настрої громадян дещо вщухли і відсунули на якийсь період точку соціального вибуху. Але не надовго, пане Азаров, не надовго!

Олег Олійник для Кореспондент.net




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів