Головна » Новини » Новини та коментарі » Вибори «губернаторів» призведуть до хаосу в країні – Олег Березюк
1-02-2016, 12:31
Вибори «губернаторів» призведуть до хаосу в країні – Олег Березюк

Депутати Київради звернулися до президента з пропозицією призначити вибори керівників областей. Голова Київської міської крайової організації Української партії, член політради УП Олег Березюк в ефірі радіостанції Голос Столиці пояснив, чи варто передавати повноваження призначення губернаторів громадськості.

На сесії Київської обласної ради депутати постановили зробити звернення до президента Петра Порошенка і депутатів Верховної Ради з пропозицією внести зміни у процес обрання губернаторів. Для цього депутати пропонують переглянути Конституцію України.

У зверненні зазначено, що призначені голови держадміністрацій часто не мають жодного уявлення про специфіку регіону, а їхню роботу оцінюють не за тим, як багато вони зробили для області, а за тим, як вони виконують вказівки Адміністрації президента.

- Депутати висловили бажання обирати губернаторів через прямі вибори. Для цього потрібно багато змін у Конституції?

- Так, доведеться багато міняти. Але чи потрібно? Треба розрізняти місцеве самоврядування і державне управління. До речі, термін «губернатор» некоректний - у нас губерній немає. І в першу чергу потрібно ставити питання, наскільки вдосконалиться система державного управління і місцевого самоврядування при реалізації такої ідеї. Я абсолютно переконаний в тому, що ця ідея не має перспективи і недоцільно ставити питання про вибори глав адміністрацій. Ви, мабуть, багато чули про те, що в Україні хочуть створити інститут префектів. Тобто це люди, які є представниками центрального органу виконавчої влади та наглядають за дотриманням законності у ввіреній їм області. Якщо ми говоримо про те, що префект має наглядати тільки за дотриманням законності, то очевидно, що має бути людина призначена із центру, а аж ніяк не обрана місцевими громадами. Іде мова про те, що місцеве самоврядування має виконувати свої функції, а представник центрального органу державної влади має забезпечувати однакове дотримання законності на всій ввіреній йому території.

- Які функції має виконувати ця людина?

- Це має бути людина, яка забезпечить дотримання законності на відповідній території - і такі люди мають бути в кожній області. Це пов'язано з проблемами сепаратизму, з проблемами державного управління. Якби у нас зараз в Донецьку і в Луганську були обрані свої представники, в них уже зараз були б свої легітимні органи влади. Щоб зберегти цілісність держави, забезпечити раціональне управління державними справами, потрібні люди, які виконують функції державного управління. А для того, щоб регіони розвивалися, потрібно дати більше повноважень місцевому самоврядуванню. Там дійсно мають бути обрані міські голови, мають бути обрані голови обласних рад. А коли ми намагаємося зламати всю систему, яка була, і не побудувати нічого нового, або якщо будувати, то не на раціональній основі - ми таким чином країну знищимо.

- Чи є якась можливість у Київради локально провести вибори голови області?

- Неможливо, тому що потрібно вносити зміни до Конституції. Але тут навіть не стоїть питання: навіщо? Яку функцію буде виконувати обраний голова обласної ради чи губернатор?

- Депутати коментують це бажанням додати ще один список виборчого права для населення на місцевому рівні.

- Якщо так зробити, то ми створюємо ситуацію ще більшого хаосу, ніж є сьогодні. Має бути представник, обраний громадою місцевого самоврядування, який буде займатися вирішенням питань місцевого значення, і має бути той, хто призначений центральним органом виконавчої влади, який буде наглядати за дотриманням законності.

- Зараз ж голів призначає особисто Президент України?

- Так, але за поданням Кабінету Міністрів. Якщо народ України обрав президента, якщо парламент призначив прем'єр-міністра з більшості, яку обрали, знову ж таки, люди, то ці персони мають право призначати своїх представників у відповідних регіонах. Чому ми хочемо зараз позбавити уряд і президента всіх їхніх повноважень? В них тоді інструментів не буде для управління державою. Ми лише повинні розділити місцеве самоврядування, відділити від державного управління - і тоді все стане на свої місця. В нас, до речі, дуже багато ініціатив сьогодні. Коли всіх суддів хочуть поміняти, ніхто ж не задумується, де взяти нових, чим будуть нові кращі за старих. Тепер виникла ініціатива обирати глав адміністрацій.

- А якщо людина, яку призначив президент, не виправдовує своє призначення?

— Якщо людина не виконує покладених на неї обов'язків чи корумпована, то це питання в першу чергу до президента, який її призначив, і до прем'єр-міністра, який вносив подання на призначення цієї людини. От в чому сенс. Але президент і прем'єр-міністр повинні мати інструменти для управління державою. Глави адміністрацій і є їхнім інструментом. Якщо вони не виконують свої обов'язки, то це означає, що не справляється зі своїми обов'язками президент та прем'єр-міністр. А коли ми говоримо про те, що давайте ми у президента заберемо його інструменти, тоді виникає питання: навіщо нам президент і прем'єр-міністр? Давайте ми ці посади теж ліквідуємо і будемо на місцях обирати своїх губернаторів. Кожен буде керувати як батько Махно своєю територією.

 

За матеріалами сайту Голос Столиці




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів