Головна » Новини » Новини та коментарі » У Миколаєві відзначили 200-річчя Миколи Устияновича
14-12-2011, 12:38
У Миколаєві відзначили 200-річчя Миколи Устияновича

11 грудня в м. Миколаєві на Львівщині пройшла святкова Академія присвячена 200-річчю від дня народження славного земляка Миколи Устияновича. Організатори: відділ культури і туризму Миколаївської РДА, Народний музей ім. Уляни Кравченка та Миколи Устияновича під патронатом Благодійного фонду Олега Канівця «Добре серце».

Микола Устиянович – священик, поет, подвижник національно-громадської діяльності, четвертий у «Руській трійці», народився 7 грудня 1811 року в м. Миколаєві. Його творча спадщина складає близько 80 поезій, 6 повістей, відомі на всю Україну такі пісні, як «Верховино, ти світку наш» та «Гей, браття опришки», які вважаються народними.

Поблагословив дійство настоятель церкви святого Михаїла отець Богдан Огоновський. Про різні віхи життя легендарної постаті Миколи Устияновича під час святочної Академії розповів доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії середніх віків і візантеністики Львівського національного університету ім. Івана Франка, провідний науковий спеціаліст інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича національної академії наук України Леонтій Войтович та не менш імениті його колеги-історики: Ярослав Гнатів, Феодосій Стеблій, Петро Шкраб’юк, Василь Горинь.

Ліричної ноти Академії додали виступи соліста Львівського театру опери і балету ім. Соломії Крушельницької Романа Ковальчука, поетеси Галини Сподарик, школярки Христини Тимців, скрипаля зі Стрийщини Ростислава Фединця.

Миколаївчани поважають та шанують відомого земляка. У 1935 році, на 50-ті роковини з дня смерті Миколи Устияновича, у Миколаївській церкві Святого Миколая було встановлено горельєф поета. У 1991 році з ініціативи громади міста, Миколаївською міською радою створений Народний музей імені Уляни Кравченко та Миколи Устияновича, в якому зберігається багато цікавих експонатів. До 200-річчя від дня його народження за фінансової підтримки Благодійного фонду Олега Канівця «Добре серце» побачила світ збірка хорових творів українських композиторів на слова Миколи Устияновича «Верховино, ти світку наш».

Прес-служба Благодійного фонду «Добре серце»




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів