Головна » Новини » Регіональні новини » Олег Канівець взяв участь у відкритті меморіальної дошки актрисі Іванні Біберович
12-09-2011, 17:23
Олег Канівець взяв участь у відкритті меморіальної дошки актрисі Іванні Біберович

Олег Канівець взяв участь у відкритті меморіальної дошки актрисі Іванні Біберович

Заступник голови Української партії, голова Благодійного фонду «Добре серце» Олег Канівець взяв участь у відкритті меморіальної дошки актрисі Іванні Біберович у селі Фалиш, що на Львівщині. Захід був приурочений 150-річчю з дня народження примадонни галицьких театрів. Ініціатором встановлення став журналіст, публіцист Роман Пастух. Пам’ятний знак було виготовлено за фінансового сприяння Благодійного фонду Олега Канівця «Добре серце».

Меморіальну дошку встановлено на будинку, в якому у 1861 році народилася Іванна Біберович. Чин освячення провели о. Мирон Гринишин, о. Богдан Манишин, о. Василь Кривецький.

Автор ідей Роман Пастух зазначив, що вже готова до друку книжка «100 видатних українців», де він дослідив і описав життя непересічних постатей, які залишили вагомий слід у різних сферах життя. «Встановлення меморіальної дошки Іванні Біберович – це перша ластівка відродження забутих імен наших славних земляків», - наголосив він.

Довідка: Іванна Біберович народилась в родині художника Антона Королевича 30 грудня 1861 р. в с. Фалиш Стрийського району Львівської області. У 1866 році вперше виступила на сцені під іменем І. Ляновської (цей псевдонім мала до 1879) у п’єсі «Наталка Полтавка» Івана Котляревського. У 1876-1892 роках - провідна актриса театру «Руська бесіда», створила неповторні образи в українському класичному репертуарі.

Одружившись з Іваном Біберовичем, виїхала до Коломиї, де проживала до смерті, лише зрідка виступаючи на сцені. Померла 7 вересня 1937 року. Похована в Коломиї. Цьогоріч з нагоди 150-річчя з дня її народження у Коломиї засновано спеціальну премію імені Іванни Біберович, яка буде вручатися як відзнака за кращу акторську роботу.

Прес-служба Благодійного фонду «Добре серце»




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів