Головна » Новини » Новини та коментарі » 29 січня - день пам’яті Героїв Крут
29-01-2012, 08:00
29 січня - день пам’яті Героїв Крут

29 січня члени Української партії взяли участь у заходах на Аскольдовій могилі, приурочених пам’яті Героїв Крут.
Активісти партії також відвідали Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» на Чернігівщині.
Історична довідка:
29 січня Україна відзначає сумну дату, яка назавжди увійшла в українську історію як день пам’яті Героїв Крут. Офіційно цю дату почали відзначати після того, як 29 січня 2007 року Президент України підписав Указ «Про вшанування пам’яті Героїв Крут».

В кінці грудня 1917 року уряд більшовицької Росії розпочав війну проти Української Народної Республіки. У січні 1918 року до Києва почали наближатися три більшовицькі військові угрупування під командуванням колишнього полковника царської армії М. Муравйова. Щоб відбити навалу ворожих військ і захистити Україну від інтервенції, 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під Бахмачем на Чернігівщині студенти-добровольці Українського народного університету, Київського університету імені Святого Володимира, учні старших класів Кирило-Мефодіївської гімназії та невеликий загін Вільного Козацтва дали бій наступаючій більшовицькій армії. 300 студентів та школярів стали зі зброєю проти 6-ти тисячного війська, що складалося з петроградських та московських червоногвардійців і матросів Балтійського флоту.
Протягом п’яти годин патріоти-добровольці стримували натиск професійної більшовицької армії, але сили були нерівні. Бій під Крутами закінчився українською поразкою. В тому бою загинуло 250 українських студентів та гімназистів, 10 старшин, 32 юнаки потрапили в полон і були закатовані російськими солдатами. Решту поранених відвезли до Харкова.

Після звільнення України від більшовицької армії 19 березня 1918 року в Києві, на Аскольдовій могилі, відбулися похорони полеглих у бою під Крутами.

У 2006 році на місці битви було відкрито Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут». Пам’ятник представляє собою насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. Червона колона має нагадувати про подібні колони Київського Університету, звідки були більшість студентів під Крутами. Перед пагорбом встановлено об’ємну, зроблену з граніту, композицію, на якій викарбовано хрест і зображено образ студентської шинелі, виготовленої із металу. Автором меморіалу є Анатолій Гайдамака.

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів