Головна » Новини » Новини та коментарі » Йосип Сліпий – приклад відданого служіння УГКЦ та українській нації
17-02-2012, 15:19
Йосип Сліпий – приклад відданого служіння УГКЦ та українській нації

Заява Львівської обласної організації Української партії

Значення Йосипа Сліпого, який став символом мучеництва Української Греко-Католицької Церкви, і 120-річчя з дня народження якого ми відзначаємо 17 лютого, неможливо переоцінити як для Української Церкви, так і для всієї української нації.

Йосип Сліпий (у світі Йо́сип Коберни́цький-Дичко́вський) став прикладом відданого служіння Українській Греко-Католицькій Церкві, її пастві та всій українській нації. Архієпископ і митрополит (а згодом – патріарх УГКЦ і кардинал), видатний діяч розбудови культурно-національного і релігійного життя, відданий патріот України. Його не зламали 18 років радянської каторги, не змусили відмовитися від своєї віри, відступити від інтересів своєї нації.

Як видатний церковний діяч і Верховний архієпископ, Йосип Сліпий від самого приїзду до Риму намагався організувати самоуправу помісної Української Католицької Церкви, очоленої патріархом. Як активний учасник розбудови культурно-національного і релігійного життя, він зорганізував Український католицький університет св. Климента і науково-видавничу працю при ньому, активізував працю Українського богословського наукового товариства та відновив видання «Богословія» і журналу «Дзвони». Також цінні його праці на історичні й екуменічні теми. Як істинний український патріот, він без вагань підтримав у 1941 році Акт відновлення Української держави.

Віддаючи шану цій непересічній особистості, ми завжди пам’ятатимемо, яку вагому і неоціненну роль відіграв Йосип Сліпий в історії української Церкви та української нації.




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів