Головна » Новини » Новини та коментарі » Українська партія взяла участь у Соловецькій прощі-2012
13-08-2012, 11:14
Українська партія взяла участь у Соловецькій прощі-2012

З 2 по 11 серпня українська делегація взяла участь у заходах із вшанування пам’яті жертв Великого терору 1937-1938 рр. в урочищі Сандармох (Карелія) та на Соловецьких островах (Російська Федерація). У сумну 75-річницю з дня початку масових арештів та заслання в табори мільйонів ні в чому не винних людей різних національностей, вірувань і соціальних станів українці встановили пам’ятний знак біля Соловецького каменя.  

Соловецька проща передбачала надзвичайно насичену програму: виїзд з Києва - прибуття до Санкт-Петербурга (покладання вінка та квітів до Пам’ятного хреста розстріляним українцям на Левашовському меморіальному кладовищі) – виїзд до Петрозаводська (зустріч з Карельським республіканським громадським товариством української культури «Калина» та українцями, які проживають у Карелії) – виїзд до меморіального цвинтаря урочища Сандармох (місто Медвежегорськ), участь у церемонії з вшанування пам’яті жертв політичних репресій, панахида біля пам’ятника Козацького Хреста «Убієнним синам України» - приїзд в порт Кемь, відбуття катером на острів Соловецький. З 6 по 8 серпня – участь у «Днях пам’яті - 2012». 10 серпня–відвідини міста Пскова, 11–прибуття до Києва.

Учасники: політв’язні, нащадки репресованих, історики, науковці, громадські діячі, державні службовці, депутати, журналісти.

5 серпня відвідали Сандармох. На цьому трагічному місці розстріляна українська еліта - Микола Куліш, Лесь Курбас, Микола Зеров, Володимира Крушельницька, Михайло Яловий, Степан Романчук, Олексій Вангенгейм, Валер’ян Підмогильний, урядовці УНР, громадські й церковні діячі, вчені, військові. Українська делегація, разом з іншими взяла участь у церемонії з вшанування пам’яті жертв політичних репресій біля пам’ятника «Люди, не вбивайте один одного». Виступають консули різних країн, історики, дослідники, представники «Меморіалу». Після виступів йдемо до Козацького Хреста «Убієнним синам України», запалюємо свічки. Відбувається панахида, під час якої до нас приєднуються представники інших офіційних делегацій та ті, хто приїхали вшанували загиблих.

На траурному мітингу на Соловках 7 серпня були присутні представники України, Польщі, Чечні, Росії та Карелії. Виступали представники місцевої адміністрації, дослідники з Соловецького музею, діти Соловецьких в’язнів. Опісля місцеві священники відслужили панахиду біля Соловецького каменя.

Після обіду цікаву екскурсію та презентацію нової експозиції про Соловецькі табори і в’язницю, що відкрилася в історичному бараці УСТОП провела для українців Ольга Бочкарьова – завідувачка експозиційним відділом Соловецького музею. Наступного дня пані Бочкарьова розповідала про колишній чоловічий штрафний ізолятор для політв’язнів на Секірній горі. Біля Поклінного хреста на Секірній горі також відбулися меморіальні заходи.

Вже повертаючись з Соловків учасники прощі відвідали місто Псков та Псковський Кремль, заснований великою Рівноапостольною княгинею Ольгою в середині X століття. 

 

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів