Головна » Новини » Новини та коментарі » Українські патріоти вшанували пам'ять жертв 1937-38 років
28-10-2011, 12:28
Українські патріоти вшанували пам'ять жертв 1937-38 років

Активісти Української партії взяли участь у щорічній громадській панахиді, присвяченій жертвам великого терору 1937-38 років, яка відбулася біля пам’ятника Лесю Курбасу в Києві.

З 27 жовтня по 4 листопада 1937 року було розстріляно 1111 соловецьких в’язнів в урочищі Сандармох (Карелія) – на «обычном месте расстрелов», неподалік Беломорканалу, там, де в 150 ямах вже покоїлося майже 8 тисяч жертв – будівників «стройки века». Масовий розстріл був присвячений 20-річчю Октябрської революції.

Як відомо, кривавий тиран особливо ненавидів «буржуазних націоналістів», тобто українську інтелігенцію, яка, за визначенням Сталіна «не заслуговувала на довір’я…» і не годилась для будівництва комунізму.

Серед 300-х розстріляних в ці дні були історики, академік Матвій Яворський і брат Президента УНР професор Сергій Грушевський, творець театру «Березіль» Лесь Курбас, поет-неокласик, професор Микола Зеров, драматург Микола Куліш, письменники Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер’ян Поліщук - цвіт української інтелігенції, яка могли б вивести Україну на рівень цивілізованих народів.

Георгій Лук’янчук




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів