Головна » Новини » Новини та коментарі » Українська партія вшанувала у Загорові пам'ять воїнів УПА
12-09-2010, 14:18
Українська партія вшанувала у Загорові пам'ять воїнів УПА

12 вересня активісти Української партії взяли участь у вшануванні пам’яті воїнів УПА, які героїчно загинули під час бою з окупантами у 1943 році.

Акція розпочалася молебнем у капличці біля зруйнованого під час бою монастиря у селі Новий Загорів на Волині. Після того відбулося віче, у якому взяли участь політичні та громадські діячі Волинської області та всієї України.

Голова Тернопільської районної організації Української партії Іван Сута під час виступу наголосив, що мужність і незламність духу, який продемонстрували бійці УПА, залишиться на сторінках історії одним із найгероїчніших прикладів боротьби за волю України.

Фото з акції.

Довідка: Бій біля села Загорів (Локачинський р-н, Волинська обл) - один з найвідоміших героїчних боїв УПА.

8-го вересня 1943-го року чота особливого призначення під керівництвом Андрія Марценюка ("Берези") увійшла до Нового Загорова. Повстанці розташувалися біля Загорівського монастиря, який на випадок зустрічі з німцями мав стати надійною точкою оборони. Німецька адміністрація проти чоти з 44-х повстанців першого дня кинула близько 400 осіб. Наблизившись до повстанських позицій, вони потрапили під шквальний кулеметний вогонь, втративши близько 40 бійців.

Вранці 9-го вересня до Нового Загорова було стягнено додаткові сили жандармерії. Тепер проти повстанців виступало понад 700 бійців, що мали на озброєнні міномети та артилерію. Обстріл монастиря тривав цілий день, а увечері до німців прибуло підкріплення – десять легких танків. Водночас три німецькі літаки розпочали бомбардування монастиря. Повстанці витримали авіаудари, сховавшись у глибоких підвалах святого храму, і відбили нічний штурм.

10-те вересня стало справжнім випробуванням повстанського духу. Протягом цілого дня німецькі сили штурмували монастир. З 44-х повстанців живими залишилося всього 18. З ночі 10-го до середини дня 11-го вересня німецькі окупанти обстрілювали монастир з артилерії, танків та мінометів, а надвечір знов пішли на штурм. Повстанці втратили пораненими ще трьох побратимів, в тому числі і свого командира Березу. Вночі на 12-те вересня вони вирішили прорватися з оточення. Сховавши у підвалах храму поранених товаришів, повстанці розділилися на дві групи і, вдаривши по німецьких окупантах одразу у двох напрямах, вирвалися зі смертельного «кільця».

Вранці 12 вересня німці увійшли до монастиря. Вони виявили одного з поранених повстанців і повісили його. Ще двох таємно відшукали і врятували місцеві селяни. Місцеві селяни похоронили тіла 29-ти убитих повстанців.

Під час боїв повстанці знищили 540 окупантів та 700 поранили.

 

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів