Головна » Новини » Новини та коментарі » Українська партія вшанувала пам’ять гайдамаків Холодного Яру
2-05-2012, 03:00
Українська партія вшанувала пам’ять гайдамаків Холодного Яру

Українська партія взяла участь у заходах  із вшанування Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру, що відбувалися у Черкаській області в урочищі Холодний Яр.

Заходи розпочалися з покладання квітів на могилі Василя Чучупака та братській могилі холодноярців на кладовищі села Мельники (Чигиринський район). Після мітингу відбулася реконструкція бою холодноярців з більшовиками. Також відбулося освячення зброї та прапорів на берегах Гайдамацького ставу неподалік Мотронинського монастиря.

Довідка: В 1918 — 1922 роках Мотронинський монастир став осередком українського повстанського руху, який очолили отамани брати Чучупаки. Після революції в селі Мельники жителями було створено загін самооборони Мотронинського монастиря, під керівництвом Олекси Чучупака, на прохання ігумені, щоб вберегти Монастир від пограбування. До складу загону входили 22 особи. Пізніше, в 1919 році загін перетворився на полк, а Василя Чучупака було обрано полковником (до цього він був сільським вчителем). Його брат Петро Чучупак став начальником штабу полку. Під час окупації України денікінцями полк брав участь у вигнанні їх з Черкас. Полк увесь час поповнювався, його чисельність сягала 2000 чоловік. Згодом утворилась Холодноярська республіка, яка контролювала понад 25 навколишніх сіл та мала близько 15 тисячну армію. Холодноярська Республіка проіснувала до 1922 року.

 

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів