Головна » Новини » Регіональні новини » Олег Канівець: Ми не маємо права забувати криваві злодіяння проти українських патріотів
27-06-2011, 16:19
Олег Канівець: Ми не маємо права забувати криваві злодіяння проти українських патріотів

Олег Канівець: Ми не маємо права забувати криваві злодіяння проти українських патріотів26 червня у Стрию на території меморіального комплексу «Борцям за волю України» відбулася панахида та мітинг-реквієм біля могили невинно вбитих українських патріотів. Стрияни двічі на рік: у червні та в останню неділю листопада, на подвір’ї колишньої тюрми проводять велелюдні зібрання, де священики різних конфесій правлять молебень, вшановуючи закатованих жертв енкаведистського свавілля.

Меморіал у Стрию було відкрито 19 червня 2005 року і він став першим в Україні колишнім репресивним закладом реорганізованим у музейний комплекс. Розкопки у 1990 році виявили на цьому подвір’ї 255 кістяків, з них 96 обезголовлені. У планах музейників відкрити для широкого загалу експозиції камер, кабінету слідчого. Місцеві митці виготовляють макети в’язнів, зібрано одяг, речі побуту сімдесятирічної давності, які яскраво відтворюватимуть дух тих років. До ремонтних робіт й відповідного технічного забезпечення взявся Благодійний фонд «Добре серце», Президент якого Олег Канівець. Також за кошти фонду, а це понад 30 тис. грн., проведено ремонт будівлі та прилеглої території Меморіалу.

Під час виступу на мітингу-реквіємі Президент Благодійного фонду «Добре серце», заступник голови Політради Української партії Олег Канівець зазначив, що, людина, яка поважає себе, має знати не тільки історію своєї нації в цілому, а й історію тих маленьких фрагментів, з яких складається велика розповідь про свій народ.

«Стрияни зуміли зрушити з мертвої точки історичне забуття тоталітарної доби. Я впевнений, що ця тюремна територія ховає ще не одну страшну таємницю. Тому ми не маємо права забувати криваві злодіяння проти справжніх українських патріотів», - наголосив Олег Канівець.

Довідка: Стрийську тюрму було збудовано наприкінці XIX століття. Вона була розрахована на 300 місць. З 1919 по 1939 рік слугувала для польської окупації і вже тоді набирала характеру політичної тюрми. З 1939 по 1941 рік тут «господарювало» НКВД. Під час німецької окупації та після Другої світової війни й аж до 1963 року вона була кримінальною тюрмою. Відтак, тут організували виправну колонію для дівчат, яку було закрито влітку 1990 року. У 1991 році після розкопок – споруджено Стіну скорботи і могилу-саркофаг. Протягом наступних 13 років приміщення тюрми перейшло у підпорядкування податкової інспекції та інших міських служб. І тільки у 2005 році тут було відкрито меморіальний комплекс «Борцям за волю України».

Олег Канівець: Ми не маємо права забувати криваві злодіяння проти українських патріотів

Олег Канівець: Ми не маємо права забувати криваві злодіяння проти українських патріотів

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба Стрийської організації Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів