Головна » Новини » Регіональні новини » Переселенці Стрийщини відвідали етнічні землі в Польщі
8-09-2011, 13:47
Переселенці Стрийщини відвідали етнічні землі в Польщі

Суспільно-культурне товариство «Надсяння» Стрийщини організувало поїздку в село Волосате (Польща) людям, яких було переселено у 1946 році з етнічних земель, і які нині проживають в Україні. Візову та фінансову підтримку надав Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце».

У серпні цього року під час відзначення 65-ї річниці примусового виселення українців з етнічних земель у результаті операції «Вісла», у селі Ланівка Стрийського району голова Благодійного фонду «Добре серце», заступник голови Політради Української партії Олег Канівець вручив трьом мешканцям цього села: Ярославу Янко, Олені Яблонській та Кароліні Халахан, які були депортовані, закордонні паспорти з візою до республіки Польща, щоб вони мали змогу відвідати рідні землі. І ось багаторічна мрія збулася. 37 осіб, серед яких, крім примусово переселених багато років тому були і члени їх родин, вирушили зі Стрия до с.Волосате, а це близько 500  кілометрів в один бік. Дорога була довгою та не зважаючи на вік, бо найстаріший паломник 1917 року народження, подорожуючі прибули до місця призначення з неабияким піднесенням і хвилюванням.

Село Волосате розташоване в Бещадському повіті на території заповідної зони – Бещадського національного парку. Наших земляків зустрів директор парку, раніше посол Польщі у Словаччині Ян Коморніцький. У церкві відслужили службу Божу, побували на цвинтарі, а молодші прочани піднялися на гору Тарницю, де встановлено великий Хрест, освячений Папою Іваном Павлом ІІ. Традиційно кожен, хто підіймається на цю гору – викладає свій хрест: чи то з сірників, чи з камінців, чи з іншого підручного матеріалу.

Голова Благодійного Фонду «Добре серце» Олег Канівець переконаний, що і поляки, і українці в Республіці Польща повинні мати можливість відроджувати осередки своєї національної культури, дбати про збереження пам’яток, розвиток освіти, діяльності суспільно-культурних установ. Тому Фонд підтримав створення на Стрийщині суспільно-культурного товариства «Надсяння».

Наталія Карпенкова




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів