Головна » Новини » Новини та коментарі » Ігор Насалик: Чи буде врятовано урожай зернових, залежить від влади
10-10-2011, 11:25
Ігор Насалик: Чи буде врятовано урожай зернових, залежить від влади

Закон про експортне мито на окремі види сільськогосподарських культур повинен якнайшвидше вступити у дію, прокоментував прийняття ВРУ даного законопроекту голова Української партії Ігор Насалик.

Він зазначив, що сьогодні українські фермери перебувають у дуже скрутному становищі. «Українські ціни на зерно на світових ринках не можуть конкурувати із іноземними, зокрема тими, що пропонують Росія та Казахстан, адже ціна останніх приблизно на 20-30% нижча від української».

«Цього року в Україні дуже високий врожай зернових культур. За підрахунками експертів, близько 27 млн. тонн зерна трейдери можуть експортувати без шкоди для внутрішнього ринку країни (в минулому році експортували 12,6 млн. тонн). Це один з найвищих показників за весь період української незалежності, - зауважив голова Української партії. – Однак, вигідно експортувати поки що не вдається через встановлення урядом експортних мит для зернових».

За його словами, прийнятим законом передбачається встановлення вивізних мит на пшеницю, ячмінь та кукурудзу на рівні 3%, але не більше як 2 євро/т. і передбачається продовження їх дії до кінця 2011/12 маркетингового року, тобто до 1 липня 2012 року.

«Українська партія закликає Президента України та Кабінет Міністрів України зробити рішучий крок назустріч фермерам, давши зелене світло даному законопроекту, а не намагатися і надалі латати дірки в бюджеті руками українських селян», - наголосив Ігор Насалик.

Нагадаємо, що експортні мита для зернових були запроваджені з 1 липня 2011 р.: на пшеницю у розмірі 9% від контрактної ціни (але не менше 17 євро/т), кукурудзу - 12% (не менше 20 євро/т), ячмінь - 14% (не менше 23 євро/т).

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів