Головна » Новини » Новини та коментарі » Українська Гельсінська група стала предтечею відновлення державності
9-11-2011, 11:09
Українська Гельсінська група стала предтечею відновлення державності

Українська Гельсінська група, 35-ліття з дня створення якої ми відзначаємо, підтвердила силу і незламність українського духу, прагнення до свободи в умовах імперсько-тоталітарного режиму та стала по суті предтечею відновлення української державності. Вважає заступник голови політради Української партії, голова Львівської крайової організації Олег Канівець.

9 листопада 1976 року була створена Українська Гельсінська група, яка поставила своїм завданням знайомити громадян України з Декларацією Прав Людини ООН, домагатися від влади здійснення права на вільний обмін інформацією, акредитування в Україні представників закордонної преси, утворення незалежних пресових агентств, безпосереднього контакту України з іншими державами. УГГ збирала документи, які свідчили про порушення органами влади людських та національних прав, а у своїх деклараціях, меморандумах, зверненнях, протестах доводила їх до відома міжнародних кіл, а також органів влади СРСР. Група стала логічним продовженням боротьби легендарних шестидесятників і вела ненасильницьку та легальну боротьбу українців за національні та людські права, однак зустрілася з шаленим опором тодішньої імперсько-комуністичної влади. З 41 членів Української Гельсінської групи 24 були засуджені у загальному підсумку на понад 550 років неволі, 5 членів групи віддали свої життя за краще майбутнє свого народу.

Саме учасники Групи у 1988 році створили першу легальну політичну організацію, а по суті – партію, в Україні – Українську Гельсінську Спілку, з якої у свою чергу у 1990 році виросли дві перші офіційні українські політичні партії – Українська республіканська партія на чолі з Левком Лук’яненком та Українська християнсько-демократична партія на чолі з Петром та Василем Січками. За словами пана Канівця, він 11 років – з утворення у 1990 році і до 2001 року – був членом Української християнсько-демократичної партії, тісно співпрацював з Петром Січком та Василем Січком і зберігає світлі спогади про ті важливі у його житті роки.

«Схиляючи голови перед пам’яттю загиблих та померлих членів Української Гельсінської групи, ми водночас віддаємо шану і живим учасникам цього руху за права людини і права української нації. Ваша незламність та сила духу завжди викликатиме у нас глибоку повагу, захоплення та вдячність. Саме Ви забезпечили неперервність національно-визвольної боротьби української нації у ХХ столітті, а в період розвалу імперії стали на чолі нашого руху до незалежності, яку ми спільно здобули у 1991 році», – наголошує Олег Канівець.

Прес-служба Львівської крайової організації Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів