Головна » Новини » Новини та коментарі » Українська партія підтримує Національний цирк
25-11-2016, 17:23
Українська партія підтримує Національний цирк

24 листопада у Києві відбувся круглий стіл на тему «Політико-правові проблеми збереження і розвитку циркового мистецтва Україні», одним із організаторів якого була Українська партія. Участь у заході взяли голова Політради – перший заступник голови Української партії Олег Березюк, в. о. голови Експертної ради Української партії з питань науки, культури і освіти Микола Дроботенко, народний депутат України Іван Крулько, в. о. генерального директора – художнього керівника ДП «Національний цирк України», народна артистка України Людмила Шевченко, представники циркового мистецтва в Україні та за кордоном, Міністерства культури України, ветеринари, громадські діячі та юристи, представники духовенства.

Потреба проведення такого заходу була викликана істерією, яка виникає навколо Національного цирку України та цирків у інших містах держави. Зокрема, під виглядом боротьби за права тварин у ВРУ внесені законопроекти № 5229 та № 5283, які фактично забороняють виступати тваринам-артистам на арені цирку. Також стало відомо про можливе зняття статусу Національний з Київського цирку. Посилюється тиск на цирк і з боку фейкових так званих громадських організацій, які начебто захищають права тварин. Усе це стало предметом обговорення на круглому столі.

За словами Людмили Шевченко, Національний цирк України має свою історію та традиції, він входить до рейтингів кращих цирків світу. Колектив цирку є самодостатній та прибутковий, вони виконують всі циркові плани, у цирку вже давно впроваджені норми ЄС по догляду за тваринами, доглядачі та дресирувальники фактично живуть зі своїми підопічними. Вона зазначила, що сам цирк і місце його розташування сьогодні є доволі ласим шматком і тому вони бояться рейдерського захоплення.

Задовільний стан тварин та відповідне поводження із ними підтвердили присутні ветеринари. Зокрема, один із членів комісії, яка перевіряла стан тварин у цирку, доктор ветеринарних наук, професор Олег Мельник розповів, що жорстокого поводження із тваринами у цирку немає, це видно із того, як вони поводяться із сторонніми та своїми доглядачами. За його словами, всі тварини у цирку перебувають у нормальних умовах та психоемоційному стані. Він зазначив, що багато тварин-артистів вже третє покоління, яке народилося та виросло в київському цирку.

Художній керівник, директор, власник італійського цирку «MEDRANO», асоційований член «ECA» (Асоціація європейських цирків) Массиміліано Пелегріно наголосив, що в європейських цирках тварини виступають. Рішенням проблеми є не заборона тварин, а створення їм відповідних умов та контроль за доглядом та перевезеннями. Артист-дресирувальник із Угорщини, асоційований член «ECA» Рікардо Такач зазначив, що у європейських цирках заборонено використовувати лише тварин, які занесені до Червоної книги.

Народний депутат України Іван Крулько запропонував рішення проблеми на даному етапі, а саме: провести парламентські слухання по цирковому мистецтву, де обговорити відповідні законопроекти та ситуацію, яка складається в цирках України.

Начальник управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури України Павло Білаш повідомив, що у міністерстві не підтримують даних законопроектів та готові долучитися до написання нових якісних проектів законів.

Модератор круглого столу Олег Березюк резюмував, що «циркове мистецтво є одним із важливих складових національної культури та культурної спадщини, ми і надалі підтримуватимемо український цирк».

 

Відео дивіться тут

 

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів