Головна » Новини » Новини та коментарі » Чорнобиль: минуле і майбутнє…
28-12-2016, 11:10
Чорнобиль: минуле і майбутнє…

22 грудня в День енергетика Державне агентство України з управління зоною відчуження влаштувало для журналістів екскурсію в Чорнобильську зону. Як повідомив голова КРК Української партії, журналіст Георгій Лук’янчук, головною ціллю візиту було побачити на власні очі зміни, що сталися на Чорнобильській АЕС після аварії в далекому 1986 році та перспективи, що очікують зону відчуження найближчим часом.

За словами Георгія Лук’янчука, вони побували на території нових сховищ для відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2), які мають увійти в експлуатацію з весни наступного року. Також учасники екскурсії відвідали територію сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1), де, пройшовши радіаційний контроль, вони потрапили в самий епіцентр під час аварії в 1986 році – до 4-го реактора, який нещодавно був надійно закритий Саркофагом-2 висотою у 110 метрів, що вище відомої статуї Свободи (93 м.) у Сполучених Штатах.

Начальник експлуатації головного корпусу ЧАЕС Олександр Титарчук розповів журналістам про технологічні процеси, які відбуваються зараз на території сховища нинішнього «мокрого» зберігання використаних елементів палива (21 тисяча одиниць збірок), збудованого відразу ж після аварії ще у 1986 році та майбутнього переміщення палива, яке тут зберігається на територію сусіднього новозбудованого СВЯП-2, а ще про використання нової схеми обігріву приміщень ЧАЕС без використання дорогого «палива агресора». Генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін в свою чергу розповів про плани перетворення ЧАЕС в безпечну для праці обслуговуючого персоналу зону та ліквідацію елементів зруйнованого 4-го реактора ЧАЕС у майбутньому. А голова ДАЗГ Віталій Петрук поділився планами про перетворення 30-кілометрової зони в природно-біологічний заповідник згідно із Указом Президента України, адже протягом останніх 30-років рівень радіації в зоні відчуження зменшився більше ніж у 10 000 разів і це місце стало більш привабливим для відвідування. За два останні роки його відвідали 36 тисяч осіб з 86 країн світу.

Георгій Лук’янчук підкреслив, що Програма Української партії передбачає перетворення всієї території України в сприятливу для проживання громадян нашої держави, так і перетворення її в природно-рекреаційну зону для розвитку зеленого туризму. Наразі він взяв активну участь в обговоренні проблем повної ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на території 30-км зони з керівництвом ЧАЕС та Чорнобильської зони.

 

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів