Головна » Новини » Новини та коментарі » Обереги для захисників
13-01-2017, 13:08
Обереги для захисників

В Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбулася акція «Дідух для воїна АТО», учасники якої підготували та відправили на передову різдвяні деревця, зв’язані з жита, пшениці, вівса й оздоблені сухоцвітами та жовто-блакитними стрічками.

Акцію «Дідух для воїна АТО» вже втретє організовує громадська організація «Соловецьке братство», головою якої є член Української партії Георгій Лук’янчук.

Він зазначив, символічно, що збіжжя, з якого в’язали дідухи, вирощене на західних теренах, на Прикарпатті, виготовляли обереги в серці України, у столиці, а передали їх, як естафету добра, на Схід. До того ж на акцію зібралися люди родом з різних куточків нашої країни – Рівненщини, Полтавщини, Харківщини, Донеччини й Криму, зокрема і вимушені переселенці.

Молодший науковий співробітник Українського центру культурних досліджень Міністерства культури Інна Александрова розповіла, такий солом’яний оберіг господар заносив до хати на Святвечір, напередодні Різдва Христового. На нашій землі дідух, дідочок, колідник з незапам’ятних часів був символом миру, злагоди, добра і добробуту, багатого врожаю. В дохристиянських віруваннях – втіленням бога Коляди, що несе оновлення й світло. У самому слові «дідух» закодоване його значення – це дідів дух, усіх пращурів, зачинателя роду, який не згине і не перерветься, поки нашу землю захищатимуть від ворога такі воїни, як сьогодні на Сході – мужні, безстрашні, готові битися до перемоги. Вони справжні герої, як і наші предки козаки.

Складаючи й прикрашаючи різдвяні снопи, під колядки й спів народних пісень, волонтери записали відеозвернення до воїнів. Вони побажали усім захисникам повернутися до рідного дому живими і неушкодженими, і обов’язково з перемогою.

Разом з дідухами активісти відправили на передову смаколики до святкового різдвяного столу захисників України.

 

Прес-служба Української партії




Інші новини:
 
Фотогалерея
Наша кнопка

<a href="http://www.ukrpart.org" target="_blank"><img src="http://www.ukrpart.org/ukrpart.jpg" alt="Українська Партія" width="135" height="56" border="0"></a>
Хмаринка тегів